Svenska Sjuksköterskors Forum – för vetenskap, etik och mänskliga rättigheter
Detta forum består i dagsläget av över 400 legitimerade sjuksköterskor. Vi opponerar oss främst mot hanteringen av Covid-19, en hantering som vi anser bryter mot de grundläggande värderingarna i ICN:s etiska kod för sjuksköterskor.
Här är vår deklaration
Sverige har nu klarat sig igenom pandemin under 2020 med mycket måttlig överdödlighet som främst drabbat de gamla, varför förlusten i levnadsår varit liten. Under 2021 har det varit en underdödlighet och mutationen Omikron har visat sig vara beskedlig och ha en mild sjukdomsbild. Vårt stadigt växande nätverk representerar ett brett urval av specialiseringar från hela landet. Vi står för en professionell, medmänsklig och personlig hälso- och sjukvård, där den enskilda människans hälsobeslut respekteras utan yttre påtryckningar.
De myndigheter som hälso- och sjukvården lutar sig mot bör välkomna en öppen och bred vetenskaplig debatt som når ut i allmän media. Denna vetenskapliga debatt lyser med sin frånvaro och vi anser att kritiska läkare och forskare nu inte får komma till tals och ibland även censureras på medier som YouTube och Facebook. Detta minskar befolkningens möjlighet att ta ställning i frågor som rör personliga medicinska beslut.
Vårt nätverk arbetar för att aktivt praktiserande och sakkunniga sjuksköterskor samt läkare skall vara tongivande i debatter som rör folkhälsan. De bör vara med och utforma riktlinjer och förordningar som våra myndigheter utfärdar. Individer och institutioner med kopplingar till läkemedelsbranschen och andra vinstdrivande aktörer får inte medverka i reglerande organ. Vattentäta skott mellan våra myndigheter och de vinstdrivande aktörer de är satta att bevaka skulle bidra till ökat förtroende.
Vi anser att vinstdrivande aktörer fått ett alldeles för stort inflytande på både Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten. För att återställa förtroendet måste dessa myndigheter klart och tydligt redovisa allt jäv och alla eventuella kopplingar till den bransch de har till uppgift att bevaka.
Vi kräver att effektiva och vetenskapligt väl belagda behandlingar att förebygga och behandla Covid-19 genast ska släppas fram. Eftersom dessa beprövade behandlingar finns kräver vi att alla experimentella och villkorat godkända Covid-19-injektioner stoppas eftersom de visat sig ge upphov till en historiskt stor mängd skadeanmälningar och att risken vida överstiger nyttan.
Vi tar särskilt avstånd från Covid-19-injektioner avseende barn och gravida eftersom det inte finns tillnärmelsevis tillräcklig forskning om säkerhet och effektivitet för dessa grupper. Vidare ska föräldrars förmyndarskap fram till barnens myndighetsålder respekteras av skola, sjukvård och andra aktörer. Det är av största vikt att all form av påtryckning från skola, idrottsföreningar, religiösa samfund o.s.v. angående medicinska ställningstaganden genast upphör, då detta är frågor som den enskilda personen bör ta ställning till i samråd med sin behandlande läkare.
Vidare tar vi avstånd från såväl PCR- som antigentesterna som mätinstrument för att diagnosticera Covid-19, eftersom dessa visat sig ha bristande tillförlitlighet och att de absolut inte bör användas om någon inte har symtom. Om inga tillförlitliga mätinstrument finns kan vi inte fastställa varken smitta, sjukdom eller pandemi. Detta innebär att vi omedelbart bör återgå till att bedöma patienters hälsotillstånd utifrån kliniskt fastställda symptom.
Vårt nätverk tar starkt avstånd från de inskränkningar i personlig frihet och fråntagandet av rätten till självbestämmande som Pandemilagen medför. Fokuserad omvårdnad och ett utökat skydd av riskgrupper är en mycket bättre väg framåt. Friska människor skall inte hindras från att utöva sina arbeten, sköta sin skolgång eller andra fritidsintressen. De föreslagna vaccinpassen saknar medicinsk grund och strider mot Patientlagen gällande integritet och diskriminering.
I Svensk Sjuksköterskeförenings värdegrund står det:
”När du i din yrkesutövning möter missförhållanden som drabbar personen som du vårdar, oavsett om de beror på bristande resurser, ledarskap, organisation, arbetsmiljö eller kompetens, är du som sjuksköterska skyldig att agera. Alla sjuksköterskor behöver tillsammans föra en kontinuerlig dialog om vad ett etiskt förhållningssätt innebär i vår yrkesutövning men även utifrån samhällets förväntningar på professionens agerande. Det etiska ansvaret som sjuksköterska innebär ansvar för ditt eget handlande, vårdens kvalitet och för vilken vård samhället erbjuder. En del i att ständigt vara uppmärksam på förmågan och signalera när respekten för grundläggande värden hotas eller negligeras är att uttala och reflektera över centrala värden i verksamheten. Det finns ett samband mellan värdegrund, mänskliga rättigheter och professionsetik. Inom omvårdnad betraktas människan som en fri individ som har förmåga att göra val och ta ansvar och som både en generell och en unik varelse.”
Vår högsta prioritet är att sammanställa en grupp erfarna sjuksköterskor, läkare, oberoende forskare och jurister för att se över nuvarande system som på flera punkter bryter mot grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Vi måste säkerställa att brott mot dessa upphör med omedelbar verkan, samt eliminera risken för att dessa skall kunna upprepas i framtiden.