HMT Stadgar
Stadgarna är antagna: 2024-02-24
Föreningen är bildad: 2024-02-24
Föreningens säte är: Stockholm
§ 1. Namn
Föreningens namn är Human Movement Today.
§ 2. Ändamål
Human Movement Today (HMT) har som ändamål att bedriva ideell verksamhet och verka för att hjälpa och inspirera människor att ta tillvara och försvara våra medfödda mänskliga friheter och rättigheter. HMT arbetar för transparens och för det öppna samtalet, grundat i en öppensinnad kommunikation med en välvillig intention och saklighet, såväl inom föreningen som i samhället i stort. Föreningen arbetar för allas gemensamma bästa och vill verka som en portal för kommunikation och samarbete inom och mellan olika sakfrågor, olika fokusområden och samarbetspartners. HMT är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som vänder sig till alla över 15 år, oavsett bakgrund.
Verksamheten regleras i en årlig verksamhetsplan som sammanställs av HMT:s styrelse. Föreningens medel ska användas i enlighet med föreningens ändamål samt verksamhetsplan. Ekonomiska medel kan antingen vara knutna till den övergripande verksamheten och där hanteras enligt föreningens ändamål samt verksamhetsplan, eller knutna till ett fokusområde
- Föreningen samlar och förmedlar information om förändringar och händelser i vår värld som vi alla behöver känna till, för att kunna fatta de bästa besluten för oss själva, våra familjer och samhället i stort. Föreningen önskar ge medlemmar och medborgare möjligheten att ta del av viktiga aktiviteter och händelser som äger rum såväl i Sverige som internationellt, inklusive sådana som sker utanför de stora mediekanalernas rapportering. Så mycket som möjligt presenteras på svenska.
- Föreningen vill lägga särskild vikt vid att tillvarata medlemmarnas och samarbetspartnernas kompetens, erfarenheter och engagemang. Föreningen vill även inspirera till aktivt deltagande och samarbete samt kreativitet och konstruktiva nya möjligheter.
- Föreningen vill bidra till att främja starka sociala skyddsnät och samhörigheten mellan såväl medlemmarna som mellan alla människor i samhället.
- Föreningen vill arbeta för vår gemensamma livsmiljö. Här ingår en ansvarsfull individuell och gemensam omsorg om vårt vatten, vår jord, våra djur, vår natur och vår luft, samtmöjligheten till en naturlig hälsosam/giftfri matförsörjning.
- Föreningen vill ge människor större möjligheter att förbättra sin hälsa utifrån ett helhetsperspektiv och individuella behov.
- Föreningen vill främja samarbete mellan den traditionella vården och alternativ/komplementär vård. Föreningen vill verka för en större öppenhet gentemot alternativ/komplementär vård och att den ska bli en naturlig del i samhället, bland annatgenom likvärdiga ekonomiska förutsättningar.
- Inom området folkhälsa vill föreningen påverka möjligheter till nödvändig vård inom rimlig tid, rehabilitering och ekonomisk ersättning.
- Föreningen vill genom sitt arbete stödja de som direkt eller indirekt har drabbats av biverkningar av olika läkemedel samt vårdskador.
- Föreningen vill verka för ökad forskning och studier inom områden som är förenliga med föreningens ändamål.
§ 3. Medlemskap
Föreningen är öppen för fysiska personer. Medlem ska följa föreningens stadgar. För att bli medlem i föreningen ska aktuell medlemsavgift erläggas och därefter skrivs personen in i medlemsförteckning. Medlem godkänner genom sitt medlemskap att föreningen får behandla personuppgifter i syfte att bedriva ändamålsenlig verksamhet i enlighet med Dataskyddsförordningen, GDPR.
§ 4. Utträde
Medlem som vill utträda ur föreningen, skall skriftligen anmäla detta till styrelsen och anses därmed omedelbart ha lämnat föreningen. Medlem som inte har betalat medlemsavgift senast den 28 februari efter verksamhetsårets slut anses ha begärt sitt utträde ur föreningen. Medlemskapet upphör i sådant fall genom att personen avförs från medlemsförteckningen.
§ 5 Uteslutning
Medlem får varnas eller uteslutas ur föreningen om personen verkar/agerar på ett sätt som står i strid med föreningens ändamål. I beslutet som fattas av styrelsen, skall skälen härför redovisas samt meddelas vad medlemmen skall iaktta för överklagande. Beslutet skall inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen meddelas berörd person. Beslut om varning eller uteslutning får inte verkställas utan att medlemmen inom 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. Efter mottaget yttrande fattar styrelsen beslut och meddelar medlemmen med skäl inom 14 dagar.
§ 6. Medlemsavgift
Medlemsavgift för nästkommande kalenderår fastställs av årsmötet.
§ 7. Samarbetspartners
Överenskommelser med samarbetspartners regleras i separata avtal med respektive partner.
§ 8. Organisation
Styrelsen leder den löpande verksamheten och får, inom de ramar som årsmötet beslutat, fatta beslut och företräder föreningen. Styrelsen ska verka för att ge medlemmarna största möjliga behållning av medlemskapet. Styrelsen svarar inför årsmötet för föreningens förvaltning och ekonomi.
§ 9. Fokusområden
Styrelsen beslutar om ett fokusområde ska komma att ingå som en del i föreningens verksamhet. Överenskommelser angående fokusområden fattas i separata skriftliga överenskommelser i enlighet med anvisningar för fokusområden.
§ 10. Räkenskapsår
Föreningens verksamhets- och räkenskapsår är kalenderår (1 januari – 31 december).
§ 11. Årsmöte
Årsmöte hålls före utgången av april månad på tid och plats som styrelsen bestämmer. Kallelse till årsmötet och förslag till dagordning skall av styrelsen, senast två veckor före mötet, tillställas medlemmarna på det sätt som föregående årsmöte eller styrelsen beslutat. Har förslag väckts om stadgeändring, nedläggning eller sammanslagning av föreningen med annan förening eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar skall det anges i kallelsen. Verksamhets- och förvaltningsberättelser, revisorernas berättelser, verksamhetsplan med budget samt styrelsens förslag och inkomna motioner med styrelsens yttrande skall finnas tillgängliga för medlemmarna senast en vecka före årsmötet. I kallelsen skall anges var dessa handlingar finns tillgängliga. Vid årsmötet skall följande behandlas och protokollföras:
-
- 1. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt
- 2. Fastställande av röstlängd
- 3. Val av ordförande och sekreterare för mötet
- 4. Val av protokolljusterare och rösträknare
- 5. Fastställande av dagordning
- 6. Styrelsens verksamhets- och förvaltningsberättelse:
a. Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret
b. Styrelsens förvaltningsberättelse (balans- och resultaträkning) för det senaste
räkenskapsåret - 7. Behandling av revisionsberättelse
- 8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen
- 9. Behandling av motioner från medlemmarna
- 10. Behandling av styrelsens förslag
- 11. Fastställande av medlemsavgift för nästkommande kalenderår
- 12. Fastställande av verksamhetsplan och budget
- 13. Val av:
a. Antal styrelseledamöter, 5-7 ledamöter
b. Ordförande för 1 år
c. Sekreterare
d. Kassör, kan antingen väljas som ledamot eller suppleant
e. Övriga ledamöter
f. 2 suppleanter för 1 år
Halva antalet ledamöter väljs för en tid av 2 år samt andra halva antalet
ledamöter för en tid av 1 år. Om poster till styrelsen är vakanta efter årsmötet ges
styrelsen av årsmötet i uppdrag att tillsätta posterna under årets gång, genom
nominering och val på styrelsemöte.
- 14. Val av en förtroendevald revisor samt en revisorssuppleant väljs för 1 år.
- 15. Val av valberedning (1-3 personer) för ett år, varav en sammankallande i
valberedningen. - 16. Eventuellt övriga frågor som anmälts under punkt 5
- 17. Avslutning
Rösträtt på möte har medlemmar som betalt den för året fastställda medlemsavgiften senast 30 dagar före mötet och under mötesåret fyller 15 år. Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud. Medlem som inte har rösträtt har yttrande- och förslagsrätt på mötet.
Mötet är beslutsmässigt med det antal röstberättigade medlemmar som är närvarande på mötet. Föreningens möten kan ske fysiskt eller digitalt.
Beslut fattas med bifallsrop (acklamation) men kan även ske digitalt eller om så begärs efter omröstning (votering, kan även ske digitalt). Med undantag för det i §18 nämnda fallet avgörs vid omröstning alla frågor genom enkel majoritet. Enkel majoritet kan vara antingen absolut eller relativ. Val avgörs genom relativ majoritet. Med relativ majoritet menas att den (de) som erhållit högsta antalet röster är vald (valda) oberoende av hur dessa röster förhåller sig till antalet avgivna röster. För beslut i andra frågor än val krävs absolut majoritet, vilket innebär mer än hälften av antalet avgivna röster. Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det skall dock val ske sluten. Vid omröstning som inte avser val gäller vid lika röstetal det förslag som biträds av ordföranden vid mötet, om ordföranden är röstberättigad. Är ordförande inte röstberättigad avgör lotten. Vid val skall i händelse av lika röstetal lotten avgöra. Beslut bekräftas med klubbslag.
Valbar till styrelsen är röstberättigad samt myndig medlem i föreningen. Anställd av föreningen får dock inte väljas till ledamot av styrelsen eller till revisor i föreningen.
Den nyvalda styrelsen ska hålla ett konstituerande styrelsemöte senast 7 dagar efter årsmötet.
§ 12. Extra årsmöte
Styrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte. Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller minst 10% av föreningens röstberättigade medlemmar begär det. Sådan framställning skall göras skriftligen och innehålla skäl för begäran. När styrelsen mottagit en begäran om extra årsmöte skall den inom 14 dagar utlysa sådant möte att hållas inom två månader från erhållen begäran. Kallelse med förslag till föredragningslista för extra årsmöte skall tillställas medlemmarna senast sju dagar före mötet på det sätt föregående årsmöte eller styrelsen beslutat.
Vidare skall kallelsen med förslag till föredragningslista publiceras på föreningens Facebooksida, hemsida eller annan lämplig plats som är relevant för föreningen. Underlåter styrelsen att utlysa eller kalla till extra årsmöte får de som gjort framställningen vidta åtgärder enligt föregående stycke. Vid extra årsmöte får endast det som föranlett mötet
upptas till behandling. Om rösträtt på extra årsmöte och om beslutsmässighet vid sådant möte gäller vad som sägs i § 11.
§ 13. Motioner
Såväl medlem som styrelsen får avge förslag att behandlas av årsmöte. Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda senast fyra veckor före årsmötet. Styrelsen skall till årsmötet avge skriftligt yttrande över förslaget senast en vecka före mötet och finnas tillgängliga för alla medlemmar.
§ 14. Styrelsen
Styrelsen består av ordförande, sekreterare och 3-5 övriga ledamöter samt 2 suppleanter. Kassör kan antingen vara ledamot eller suppleant. Styrelsens sammansättning bör i möjligaste mån återspegla den mångfald som finns bland medlemmarna. Om poster i styrelsen blir vakanta ges styrelsen i uppdrag att tillsätta posterna under årets gång, genom nominering, efter förslag från medlemmar eller valberedning, och därefter val på styrelsemöte.
När årsmöte inte är samlat är styrelsen föreningens beslutande organ och ansvarar för föreningens angelägenheter. Styrelsen skall – inom ramen för dessa stadgar – svara för föreningens verksamhet enligt fastställda planer samt tillvarata medlemmarnas intressen.
Det åligger styrelsen särskilt att:
- tillse att för föreningen gällande lagar och bindande regler iakttas
- verkställa av årsmötet fattade beslut
- planera, leda och fördela arbetet inom föreningen
- ansvara för och förvalta föreningens medel
- tillställa revisorerna räkenskaper mm enligt §17
- förbereda årsmöte
Styrelsens möten sker digitalt eller fysiskt och sammanträder efter kallelse av ordföranden, sekreteraren eller av sammankallande ledamot som styrelsen utser. Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst halva antalet ledamöter är närvarande. För alla beslut krävs att minst hälften av styrelsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Suppleanter kallas till samtliga styrelsemöten, och oavsett deras närvaro skickas mötesprotokoll till dem.
Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud. I brådskande fall får ordföranden, sekreterare eller sammankallande ledamot besluta att ärenden ska avgöras genom digital omröstning eller telefonsammanträde. Om särskilt protokoll inte upprättas ska sådant beslut anmälas vid det närmast därefter följande sammanträdet. Vid sammanträde ska protokoll föras. Protokoll ska justeras av mötesordföranden, sekreterare och en för mötet särskilt utsedd protokolljusterare Avvikande mening skall antecknas till protokollet.
Styrelsen får överlåta sin beslutanderätt i enskilda ärenden eller i vissa grupper av ärenden till sektion, kommitté eller annat organ eller till enskild medlem eller anställd. Den som fattat beslut med stöd av bemyndigande skall omgående underrätta styrelsen härom.
§ 15. Firmatecknare
Föreningens firma tecknas av styrelsen eller, om styrelsen så beslutar, av två styrelseledamöter gemensamt eller var för sig. Om person/personer lämnar styrelsen eller föreningen utser styrelsen dess efterträdare.
§ 16. Kostnadsersättningar
Ersättning till ledamot i styrelsen, eller annan person, för utgifter i samband med föreningsarbetet, beslutas i varje enskilt fall av styrelsen
§ 17. Revision
Revisorn har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Revisorn skall inte ingå regelbundet på styrelsemöte. Revisorn ska vara oberoende av de som revisorn har att granska. Föreningens räkenskaper skall vara revisor tillhanda senast två månader före årsmötet. Revisorn skall granska styrelsens förvaltning och räkenskaper för det senaste verksamhetsoch räkenskapsåret samt till styrelsen överlämna revisionsberättelse senast en månad före årsmötet.
§ 18. Stadgeändring och upplösning
För ändring av dessa stadgar krävs beslut på två på varandra följande möten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte eller extra årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. Förslag till ändring av stadgarna får skriftligen avges av såväl medlem som styrelsen.
För upplösning av föreningen krävs beslut på två på varandra följande medlemsmöten, med minst en månads mellanrum, varav ett ska vara årsmöte, med minst 2/3 av antalet avgivna röster. I beslut om upplösning av föreningen, beslutas detta under ett årsmöte. När en upplösning är beslutad ska styrelsen tillse att föreningens tillgångar blir använda i enlighet med föreningens ändamål, enligt § 2.